О кравосцу или како настаје аждаја

 

 

 

 

 

…Још ћу ти опричати, млад си па не знаш, оно збиља, ни старији не знају о томе, више вјерују науци него причама својих предака, а наука каже да је народ магаре, лаже и измишља, али истина је на народној страни!

Аждаје, чедо, нису исто што и змајеви, змај се рађа из ватре земаљске или небеске, и увијек има једну главу, никад није зао, змајева имаш у разним облицима, Силван рецимо некима може изгледати и као пас, мада је то гре’ота и помислити, орловити Грифон је налик птици, неки имају перје, неки длаку, неки и крљушти, неке не видиш уопште…

Но, сада ћемо о аждајама, налет их било!

Аждаја се рађа као гуја, Кравосац, излеже се из јајета, неки мисле да је то исто што и смук, оно личи, обоје су гује, гамижу и сикћу, чак и боју сличну имају, али смук и кравосац није исто.

Кравосац се храни крављим млијеком, живи у шуми, у близини пашњака, умије да муче опонашајући глас телета, те тако привлачи тек отељене краве којима је пуно виме терет, а и мајчински инстинкт их вуче да нахране младунче.

Када кравосац намами краву да му се приближи он јој се смота око задњих ногу и тако је веже да му не може побјећи, затим је подоји, крава се онда умири и навади на то, јер јој олакшава муку, па му свакога дана у исто вријеме сама долази те га храни, кравосац се тако гоји и расте до невјероватне величине.

Легенда каже да ако кравосац не чује глас пијетла до своје пуне седме године, израсту му крила, затим приликом прве кише полети и лети до изнемоглости, а то је три дана, када напокон почне да пада, ако падне на камен разбије се на комаде и цркне, ако ли падне у воду, добије и ноге и нарасте му још главâ, увијек их има непаран број, тада кравосац постане аждаја!

Ријеч „аждаја“ је и настала од ријечи „дажд“ што значи „киша“ и „даја“ што ће рећи „давање“, Касније је због лакшег изговора Дажд Даја постала Аждаја.

Нисам чуо да је некада постојала доброћудна аждаја, све су углавном зулумћари и злотвори, срећом змајеви су моћнији и доброћуднији те знају како аждајама да стану у крај.

Пођи из Врапчића уз поток Дроње пут Добрча, у Водници, на оној стијени окле вода пада у камени бадањ, наћи ћеш кости ђе се некада давно разбио кравосац, отиђи па види ако мени не вјерујеш…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.