Нове Године

Година 2015. По оба (јулијанском и грегоријанском) календара још увијек, држава Црна Гора, мултиетничка, мултикултурална и мултирелигијска.

По једном календару (Грегоријанском, направио га неки папа Гргур) нова година се дочекује за пар дана, домаћински је дочекују сви, са радошћу наравно, као драгог госта, мада немамо појма какав ће се тај гост показати, она стара је била таква каква је, нико за њом не жали.

Ону другу „Српску“ или „Православну“ (тачније Јулијанску, по Јулију Цезару) чекамо 14 дана касније, ми Православни Срби, е сад, да ли је то Српска или Православна нова година?

Не, није ни Српска нити Православна, а зашто?

Зато што је то само нова година по старијем (Јулијанском) календару који се са овим новијим (Грегоријанским) не слаже у 14 дана, тај календар није Српски, а ни Православни.

Срби су Словени, а по Словенском, па чак и Јеврејском (Словени су синови Јафета, сина Нојевог, Јевреја) календару, оном што се рачуна од постања, дакле најстаријем, нова година се чека 22. Децембра (по Грегоријанском календару) и није 2015. Година него је 7524.

А кад смо код Православне нове године, ако  је нешто Православно онда  је то везано уз Православну Цркву, је ли тако?

Црквена нова година је 14. Септембра, а чека се 13. Што значи да је православна нова година тада.

Ми овдје смо макар новим  годинама богати, те нико не зна када и коју славимо, али славимо немилице.

Макар и шетала и није увијек у исто вријеме, нити истог датума, Муслимани барем знају када славе своју и знају која је њихова.

Ево сад имамо ви значајну популацију Кинеске чељади, славићемо и њихову, чисто да заокружимо са макар шест нових година у једној.

Ето, и онда кажу нисмо сретни и нисмо богати.

Свашта!

На здравље вам све нове године!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.